Skip to main content

Caravan of aanhanger Rijbewijs BE

Wil je graag je rijbewijs behalen voor de aanhanger of caravan (BE)? Om dit rijbewijs te behalen moet er (naast een gezondheidsverklaring) één examen worden afgelegd, het praktijkexamen BE.

Tijdens dit rijexamen moet je kunnen aantonen dat je zelfstandig met een auto in combinatie met een aanhanger of caravan aan het verkeer kunt deelnemen en kunt manoeuvreren.

Het is vooral belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan het verrichten van bijzondere-verrichtingen, dit vergt de nodige aandacht. Tijdens de aanhangerrijles(sen) leren wij je perfect te manoeuvreren met de auto in combinatie met een aanhanger of caravan.

Maak een afspraak

Wanneer mag je met rijbewijs B een aanhanger of caravan rijden?

Je mag een aanhanger of caravan trekken met alleen een B-rijbewijs in de volgende twee gevallen:

  • Het totale gewicht van de aanhanger (lege massa + laadvermogen) bedraagt ​​niet meer dan 750 kg.
  • Het aanhangergewicht is groter dan 750 kg, maar de maximaal toelaatbare massa van de totale combinatie (trekker plus aanhanger) is minder dan 3500 kg.

In beide gevallen mag het werkelijke trekgewicht het trekvermogen van de auto niet overschrijden. Het trekvermogen staat vermeld op het voertuigcertificaat.

Rijbewijs E achter B (voor aanhangwagen, paardentrailer of caravan) halen?

Voor het besturen van een zwaardere aanhanger, boottrailer of caravan heb je een BE-rijbewijs nodig. Bij ons krijg je een geverifieerde rijopleiding voor auto’s met zwaardere aanhangers. Tijdens de rijlessen word je goed geholpen en kun je met goed gevolg het praktijkexamen afleggen. Je leert de verkeersomstandigheden correct in te schatten, ver vooruit te kijken, speciale manoeuvres uit te voeren en “hoe om te gaan met obstakels”.

Veilig de weg op met je caravan

Voor lichtere/kleinere caravans hangt het af van gewicht en lengte of een rijbewijs E achter B verplicht is of niet. De risico’s van het rijden met een caravan, groot of klein, worden nog steeds onderschat. Je rijdt er niet vaak mee en ook achteruitrijden met een combinatie is niet voor iedereen een makkie. Als je met meer zelfvertrouwen de weg op wilt, maar ook bijzondere opdrachten onder de knie wilt krijgen, dan zijn rijlessen en het afleggen van een praktijkexamen voor het rijbewijs voor een auto met aanhangwagen geen overbodige luxe

De regels voor rijbewijs BE

Per 19 januari 2013 mag een aanhanger of oplegger met rijbewijs BE niet zwaarder zijn dan 3500 kg (maximaal toegestane massa) en niet meer dan 18,75 meter. Aanhangwagens op opleggers kunnen alleen onder bepaalde voorwaarden afwijken van de norm. Als je vóór 19 januari 2013 in het bezit was van een BE-rijbewijs, gelden voor jou nog steeds de oude regels en geldt er geen maximumgewicht voor aanhangers of opleggers.

Opleiding in één dag volgen

Snel je rijbewijs BE behalen? Dat kan eenvoudig bij Rijschool Start!

Tijdens een kennismaking les beoordelen we jouw vaardigheden en maak je kennis met de instructeur en het voertuig.

De instructeur zal vervolgens met jou bespreken in hoeverre het voor jou mogelijk is om binnen één dag het rijbewijs te behalen. In de meeste gevallen is dit zeker mogelijk. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Maak een afspraak
WhatsApp ons!