Skip to main content

Motorrijlessen in Leiderdorp

Heb je altijd al willen leren motorrijden? Begin dan vandaag nog met motorrijles in Leiderdorp!

Rijschool Start biedt motorrijlessen aan in Leiderdorp en omstreken. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom een motorrijbewijs een echte must is. Je beweegt je gemakkelijk door de verkeersdrukte en het scheelt soms kostbare minuten aan reistijd. De meeste mensen halen hun motorrijbewijs echter voor de lol, ze rijden vaak voor de kick en het plezier van motorrijden.

Om je motorrijbewijs te behalen dien je naast het behalen van je theorie-examen twee praktijkexamens af te leggen. Het eerste examen is voertuigbeheersing, zodra je dit examen afgerond hebt kan er een aanvraag voor het tweede examen worden gedaan. Heb je al een autorijbewijs? Dan mag je het eerste examen ook afleggen als je nog niet in het bezit bent van je theorie.

Proefles aanvragen
motorrijles leiderdorp

A1 rechtstreeks

Als je 18 bent, mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op je zeventiende mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.

Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)

A2 rechtstreeks

Als je 20 bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Vanaf je twintigste mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2.
Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1.

Met een A2-rijbewijs mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2

A rechtstreeks

Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.

Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.

A-rijbewijs met code 80

Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)

A-rijbewijs zonder code 80

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.

Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
 • Motor van de categorie A
Voor meer informatie klik op de link om naar de website van het CBR te gaan: Website CBR

Samen veilig op weg naar jouw Motorrijbewijs!

Wil je veilig en snel je rijbewijs behalen? Rijschool Start geeft motorrijles in Leiden en omgeving. Onze ervaren instructeurs zijn gediplomeerd en op de hoogte van de laatste en nieuwste lesmethodes.

Aanmelden!

Gratis proefles?

Meld je vandaag nog gratis aan!

WhatsApp ons!